Alarm 112

Det værste uvejr i over hundrede år

Vandet har overtaget området.

Den normalt solfyldte kyst Costa Blanca, samt området ind i landet, oplever i disse dage det værste uvejr i mands minde.

Det er den såkaldte “Gota Fria” der hærger og forårsager det voldsomme uvejr, hvor regnmængderne er enorme, lyn og torden ekstreme, haglvejr med store hagl, oversvømmelser overalt og selv tornadoer kommer og går – det er dagligdagen i Valencia-regionen/Alicante-provinsen i disse dage.

Avisen har talt med fastboende dansker i Jacarilla, der i går morges fortalte, at det da regnede, men ikke værre end det nogen gange gør. Den opfattelse reviderede han senere på dagen, da regnvejret i det område han bor i for alvor tog fat. Regnen falder kraftigt i forskellige områder, og alle er med sikkerhed blevet ramt i løbet af de sidste dage.
I dag, fredag 13. september, var meldingen fra vores kontakt i Jacarilla også en noget anden. Natten havde været voldsom, og han har nu vand inde i huset. Vandmængderne er så store, at de små afløb der er fra tagterrasser og andre terrasser, slet ikke kan følge med til at bortlede de store vandmasser.

“Jeg har aldrig hverken oplevet eller hørt om noget så voldsomt”, udtaler den fastboende dansker. Og det passer godt med meteorologernes melding om, at man de sidste 100 år ikke har oplevet noget lignende.

Strøm og internet forsvinder, så mange er afskåret fra at kunne følge med i hvad der sker.
I Orihuela by er det helt kaotisk. Byen blev i går afskåret fra omverdenen, og floden der løber gennem byen er nu gået over sine bredder. Mange mennesker er blevet evakueret fra deres hjem.
Byen Orihuela er meldt i nødberedskab.

Det statslige meteorologiske institut AEMET rapporterer om meget store mængder nedbør og fortæller, at det ikke er ovre endnu. Man forventer det ekstreme vejr fortsætter i dag og fastholder det røde alarmberedskab resten af dagen.
Der kommer muligvis lidt stilstand i morgen lørdag, men det er ikke afgjort. Alarmniveauet er foreløbig sænket til gul for i morgen, men det vil dagens udvikling i vejrsituationen kunne ændre på.

En tornado har hærget Guardamar del Segura og foranledigede flere skader. Byens sportshal fik skader, træer væltede, skilte blæste omkuld og væk og tage forsvandt på nogle af husene. Man målte vinde på 104 km/t.

Los Montesinos, Torrevieja, San Miguel de Salinas, Quesada og mange andre byer er hårdt ramt uvejret. Myndighederne opfordrer alle til at blive indendøre og ikke gå ud på gaderne. Ud over vandmasserne kan vinden med nogle kraftige vindstød være farlig. Tage flyver af, træer og skilte vælter og løse genstande kastes rundt.

I Torrevieja har vi fået melding om, at al offentlig transport nu er indstillet (fredag morgen).
I øjeblikket er N-332 ufremkommelig flere steder.
Det kommunale beredskab har sammen med Røde Kors etableret nødherberg i byens sportshal “Cecilio Gallego”.

I Torrevieja er der i nat faldet omkring 100 mm vand – 100 liter pr. kvadratmeter, og myndighederne forventer det fortsætter.
Al mandskab fra politi, beredskab og den civile tjeneste er i gang med at rydde op og hjælpe overalt de kan komme til.

Veje lukket i Torrevieja (fredag morgen):
– Villa de Madrid.
– Roentgen.
– Avda París.
– Avda Cortes Valencianas.
– Rosa Mazon
– Sporene, der omgiver Doña Inés.
– CV 943 til Los Montesinos og La Marquesa.

Sammenfattende må det siges, at al normal liv og adfærd på Costa Blanca i disse dage er ikke-eksisterende. Området er i nødberedskab.

 

 

 

Kommentarer